Wat doet Stichting Genees-Kunst?

Het doel van Stichting Genees-Kunst is om innovatieve en interactieve kunst te maken, voor een individuele patient. Op die manier wordt het herstelproces van patiënten in quarantaine en geïsoleerde patiënten met een kwaadaardige ziekte bevorderd.

Stichting Genees-Kunst is opgericht in 2014. Het is een initiatief dat voortvloeit uit de praktijkervaring van hematoloog Dr. Fenna Heyning:

“Het gevoel van verbondenheid is noodzakelijk voor het menselijk wezen, voor ieder van ons. Kwetsbaarheid en angst ondermijnen de wil en het vermogen om te vechten om weer beter te worden. Het gevoel van isolatie belemmert daarbij het herstel van de patiënt.” 

Dokter Heyning heeft gedurende haar actieve jaren als hematoloog veel patiënten behandeld die in “isolatie” zaten. Hier heeft zij als arts aan den lijve ondervonden wat fantasie en verbeelding kan betekenen wanneer je ziek bent, in een afgesloten ruimte ligt en er geen perspectief meer lijkt te zijn: verbeelding kan helend werken.

Met de patiënt als inspiratiebron zal de kunstenaar kunstwerken vervaardigen. Stichting Genees-Kunst stimuleert en ondersteunt de creatie van nieuwe kunstwerken die geïnspireerd zijn op het contact tussen patiënt en kunstenaar. Tevens willen we door middel van dit speciale werk het gesprek over “Genees-Kunst” op gang brengen tussen de patiënt en iedereen die bij zijn behandeling betrokken is: de familie, het verplegend personeel, de artsen, maar ook de verzekeraar, de premie betaler, misschien wel met ons allemaal.

Uiteraard zijn er donaties giften en sponsors nodig om te blijven bestaan. Stichting Genees-Kunst zal ook acties en evenementen organiseren om geld in te zamelen. Met dit geld kunnen kunstenaars op verzoek van/in samenspraak met patienten nieuwe kunstwerken maken. Zo kunnen de patiënten in isolatie weer een (vernieuwd) perspectief ervaren. Dit doen we door kunstenaars, experts op het gebied van de behandeling van kwaadaardige ziekten en experts in de gezondheidszorg samen te brengen en door samen te werken met ziekenhuizen (er is al een samenwerking met het LUMC en VUMC), bedrijven, sportinstellingen, ministeries, mediapartners en sympathisanten.